Mi is a lökéshullám terápia (ESWT)?

A testen kívüli lökéshullám terápia (Extracorporeal Shock Wave Therapy - ESWT) egy olyan kezelési technológia, mely forradalmian forradalmian megváltoztatta a klinikai szakemberek szemléletét a lágyszöveti sérülések kezelését illetően.

Az olyan sérülések esetén, melyekre a páciens állapotát nem javította a hagyományos fizioterápia vagy más konvencionális  beavatkozások, a testen kívüli lökéshullám terápia bizonyította hatékonyságát az invazív sebészeti beavatkozások egyetlen és hatékony alternatívájaként.

 

 

A lökéshullám terápiával kezelhető leggyakoribb ortopédiai indikációk

 

Calcified tendinitis / supraspinatus tendon

(meszes váll, krónikus vállfájdalom)

Radial / ulnar humeral epicondylitis

(tenisz- vagy golfkönyök)

Achillodynia

(Achilles-ín fájdalom)

Patellar chondropathy , patellar tendinitis

(patella porcszövet bántalom, patellacsúcs szindróma)

Anterior tibial syndrome

(sípcsont elülső részének csonthártya irritációja)

Trochanteric tendonitis

(tompor íngyulladás)

Plantar fasciitis / heel pain / heel spur

(talpi fascia gyulladás, sarokfájdalom, sarkantyú)

Chronic enthesopathies in general

(krónikus ínszalag- ízületi tok irritációk, gyulladások)

Acute and chronic cervical / lumbar pseudoradicular syndrome

(akut és krónikus nyaki és ágyéki ideggyök szindróma)

Acute and chronic dorsalgia

(akut és krónikus hátfájdalom)

Recurrent muscle pain in the upper or lower leg

(visszatérő izomfájdalom az alsó és felső lábszárban)

Metatarsalgia

(a lábfej középtáji fájdalma)

Pseudarthroses

Álizület

Superficial trigger points

(felületi trigger-pontok)

Deep-sited trigger points

(mélyen fekvő trigger-pontok)

Shock wave acupuncture

(lökéshullám akupunktura)

Miként működik?

A lökéshullám fizikai jellemzői

 Lökéshullám keletkezik a környezetünkben robbanáskor, villámláskor, vagy pl. amikor a repülőgépek átlépik a hangsebességet. A lökéshullám akusztikus hullám, amely a környezeti nyomáshoz képest nagy és meredek felfutású amplitúdóval jellemezhető. Ezek az akusztikus hullámok a keletkezési helyüktől nagy távolságra is képesek energiát átvinni, mely energia kiválóan hasznosítható a gyógyászatban.

A lökéshullámokat 1975. óta használják nagy sikerrel az egészségügyben.

Eredetileg vesekő zúzásához fejlesztették ki a technológiát, de felfedezték, hogy "mellékhatásként" (side effect) a különböző ortopédiai elváltozások fájdalomterápiájában is hatékonyan alkalmazható. A folyamatos kutatások és fejlesztések eredményeként mára klinikai tanulmányok bizonyítják a lökéshullám terápia hatékonyságát urológiai, ortopédiai, neurológiai, bőrgyógyászati és szépészeti felhasználásban. A modern fájdalomterápiában a mesterségesen létrehozott lökéshullámok a test felszínén sérülést nem okozva áthatolnak, és az előre meghatározott területen fejtik ki jótékony hatásukat.

Egy kis fizika...

Lökéshullám keletkezik a környezetünkben robbanáskor, villámláskor, vagy pl. amikor a repülőgépek átlépik a hangsebességet. A lökéshullám akusztikus hullám, amely a környezeti nyomáshoz képest nagy és meredek felfutású amplitúdóval jellemezhető. Ezek az akusztikus hullámok a keletkezési helyüktől nagy távolságra is képesek energiát átvinni, mely energia kiválóan hasznosítható a gyógyászatban.

Összehasonlítva az ultrahanggal, a lökéshullám alapvetően a különösen nagy nyomási amplitúdója miatt különbözik. Amíg az ultrahang általában rövid sávszélességű, periodikus rezgésből áll, a lökéshullámot egy egyedüli, többnyire pozitív nyomású impulzus reprezentálja, amit viszonylag kicsiny, lecsengő hullámú komponensek követnek. Az ilyen impulzus néhány kHz-től 10 MHz-nél is magasabb frekvencia komponenseket tartalmaz.

 

 

Nyomáshullám létrehozása

 

Az előzőekben leírt fókuszált lökéshullámokon túl, ma a modern gyógyászatban különböző tulajdonságú nyomáshullámokat is használnak. Amíg a lökéshullám tipikusan a közvetítő közeg sebességével terjed (puha szövetek esetén kb. 1500 m/s), a nyomáshullámot általában a szilárd testek ütközése hozza létre néhány méter / másodperces (kb. 5-20 m/s) becsapódó sebességgel, messze a hangsebesség alatt.

Az ütköző test mozgása az érintkezési pontnál transzformálódik a szövetbe, ahonnan minden irányba terjed, mint egy ”sugár irányú” (radiális) nyomás hullám.

Biológiai hatások

A vesekövek összezúzása mellett az alacsony energiájú lökéshullámok bizonyítottan hatékonyak az idegek ingerlésében, az anyagcsere és keringés stimulációjában, valamint tartós fájdalomcsillapító hatásuk van. A lökéshullám terápiának számos indikációja ismert, főként az olyan fájdalmas betegségek kezelésére alkalmas, mint például a tendinosis calcarea, plantar fasciitis, epiconylitis.

A lökéshullám sokféle módon hat az élő szövetekre: Az akusztikus ellenállást mutató szövetfelszínekre mechanikus hatást gyakorol. A folyadékbázisokban az elsődleges hatása a spontán összeeső buborékok képződése, amely, NO és egyéb fontos ionok felszabadulását váltja ki. Mindezek következményei a sejtmembránok ioncsatornáinak aktiválódása, az erek újraképződése, továbbá az endothelialis növekedési faktor felszabadulása.